• crònica a ràdio Arrels 

                        per Daniela GRAU 

  Vençuts, però no amnèsics

  Tots sabeu que molta gent es mobilitza per la denominació de la nova regió que ens imposen; la vostra servidora va defensar fa mesos el nom de Catalunya, el veritable i únic nom legítim del nostre país fins a l’annexió francesa; va felicitar durant les darreres eleccions regionals, en una reunió pública a la sala Aragó a Perpinyà, la coalició de partits d’esquerra Europe-Ecologie-Les Verds encapçalada per Nicolas Garcia, perquè eren els únics que proposaven el nom «Occitanie-Catalogne», finalment escombrat, tot i que el candidat d’aquella coalició el Verd Gerard Onesta va ser elegit vice-president del  nou consell regional. El 1968 es deia «élection piège à cons». Ja se sap: millor confiar en si mateix.

  Actualment tots els partits catalans i algun francès, associacions, uns quants batlles es mobilitzen per la denominació «Pays catalan»: és el resultat doncs d’una primera desfeta, d’una concessió obligada que fem al pseudo-democràtic estat francès que no ens proposa cap votació vinculant, sinó una mena de sondeig. Tanmateix és l’oportunitat de sacsejar-nos, de tornar a encetar el procés de conscienciació nacional com a les Illes Balears i al País Valencià, de trencar amb l’amnèsia col·lectiva.

  Ara us proposo una mena d’endevinalla, us llegiré extractes d’un text que sembla un«tract» com es diu en francès, abans els companys del Principat en deien una «octaveta», i ara se’n diu un flyer. A veure si endevineu qui i quan el pot haver redactat. Es titula: «Regionalització al Rosselló».

  1660– a Ceret. Ratificació del tractat dels Pirineus que va provocar la separació de la Comunitat Catalana. Els Catalans no foren consultats.

  1789– Divisió del territori en departaments

  1968– Regionalització (De Gaule – Lió)

  1971– ENS REGIONALITZEN… i el Poble Català  segueix sense ser consultat. Llavors nosaltres declarem i afirmem la nostra ferma voluntat:

  CATALANS: Heus aquí arribada l’hora de la veritat!

  Ara annexats a Marsella, ara a Montpeller, o a Tolosa de Llenguadoc, el Rosselló té el dret de retrobar, tard o d’hora, la seva Ètnia.

  CATALANS, res de capital a Tolosa ni a Montpeller ni a Marsella …en raó dels caracters ètnics, culturals, turístics CATALANS, amb el neguit del pervindre i de les necessitats del desenvolupament comercial industrial i agrícola del Rosselló,

  Com l’han reclamat milers de CATALANS per butlletí, quan es féu el sondatge d’opinió al Rosselló en ocasió del Referèndum :

  CATALANS! TOTS UNITS PER L’ESTATUT PARTICULAR DEL ROSSELLÓ!

  El text (Arxiu Gilbert Grau) el firmava l’A.R.C. Acció Regionalista Catalana. Fa doncs quaranta-cinc anys de la primera reivindicació del reconeixement de la nostra identitat nacional i de l’exigència d’un Estatut Particular.

  Sondejats cada cinquanta anys, vençuts encara i sempre, però amnèsics no, i tamaruts per damunt de tot…fins a la República confederal catalana!

  Daniela Grau

   

  Elna 12.05.2016

   

  « In Memoriam »
  Yahoo!

 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :