• Escolteu bé la ultima frase del interview fet en francès sobre una radio francesa FranceInter el 25 se setembre I podereu sentir en Carles Puigdemont cridar en francès com si el cremaben :" Non ! Jamais ! Ce n’est pas une option ! Pas du tout ! " aixó o va dir quan la speakerine l’hi demanaba si un cop independenta la Catalunyà conjuctaria Perpinyà.

  La missa era dita ! Catalans del nord podeu anar a passajar no hi ha rés per vos !!

  Carles Puigdemont va segellar el destí dels catalans del nord al final d'aquesta entrevista amb un simple interview de 7 mn sobre una ràdio francesa i aquesta sentència assassina per final : Non ! Jamais ! Ce n’est pas une option ! Pas du tout ! " 

  Si per meva part he comprès desde fa molt de temps que per als catalans del sud el nord no existeix, confesso que sentir aixó m’ha fet com un cop de punyal al cor !

  Després aquest insult, tù català del nord vols que continuem lluitant en favor de la independencia per els catalans del sud que ja ens han rebutjat ? 

  Molt poc per mi !

   Estic disgutada !

   

   

  Per els que tindrien ganes d'escolta aquesta traïcio de Puigdemont  https://www.franceinter.fr/emissions/l-invite-de-7h50/l-invite-de-7h50-25-septembre-2017  

   

   

   

   

   
  Yahoo!

  votre commentaire
 • Gracies a Joan Villanove per aquest inform molt importanta per el poble Català.
   ACN - LONDRESUna vintena de diputats i lords de tots els partits al parlament de Westminster reclamen al govern espanyol que permeti la celebració del referèndum de l’1-O “sense més obstacles”. En una carta oberta, els parlamentaris, entre els quals hi ha laboristes, conservadors, liberal-demòcrates i nacionalistes escocesos i gal·lesos, asseguren que “la manera democràcia de procedir pels oponents a la independència és fer campanya per la seva opinió en el referèndum”. “Aquesta va ser l’estratègia del govern britànic pel que fa al referèndum d’independència d’Escòcia del 2014”, recorden els diputats i lords. A més, es mostren “extremadament indignats” per les detencions i els escorcolls de la Guàrdia Civil i avisen que intentar impedir l’1-O “a través de sancions, càrrecs criminals i accions directes de l’Estat és un atac a la democràcia i amenaça d’empitjorar les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya”.
   Els autors de la carta lamenten que el govern espanyol hagi “enviat a judici 700 alcaldes catalans per permetre les preparacions de la votació” o que hagi “confiscat material de campanya i paperetes, amenaçat de tallar l’electricitat dels col·legis electorals o arrestar i acusar l’editor d’un diari d’ajudar en les preparacions del referèndum”. “El govern espanyol està prenent més mesures cada dia i ara ha enviat agents de la Guàrdia Civil a edificis governamentals, amb alts càrrecs arrestats, i l’executiu prenent el control de les finances catalanes”, critiquen.
   Els diputats i lords asseguren que el referèndum de l’1-O “va ser decidit democràticament pel parlament de Catalunya”. “Demanem al govern espanyol que permeti tirar endavant aquesta prova democràtica sobre l’opinió dels catalans prevista per l’1-O sense més obstacles”, reclamen.
   “Nosaltres tenim opinions diverses sobre si Catalunya hauria de ser independent o seguir sent part d’Espanya. Tot i això, tots estem d’acord en què el tema l’hauria de decidir el poble de Catalunya de manera democràtica i pacífica”, indiquen en el text.
   Els signants de la carta són membres del grup de discussió sobre Catalunya de Westminster: el laborista Lord Berkley, dos diputats del partit conservador, Martin Vickers i Andrew Rosindell, 14 diputats del Partit Nacional Escocès (SNP), dos diputats i un Lord del Plaid gal·lès, entre ells el president del grup, Hywel Williams, i el liberal-demòcrata Lord Rennard.
  Yahoo!

  votre commentaire
 • La nostra Terra ningú no la pot prendre !

  Yahoo!

  votre commentaire
 • Yahoo!

  votre commentaire
 •  

  Tot sobre les diferencies de la nostre llengua és passiónan !!

  piqueu sobre la imatge

  Gracies a PERE IU BARON d'haver publicat aquest precios document

  Lire la suite...

  Yahoo!

  votre commentaire
 • PARAULES de la versió antiga dels Segadors

  Lire la suite...

  Yahoo!

  votre commentaire
 •  

   UNIM s'ha creat per demanar mes temps en llengua Catalanà a FR3 régió

  Tots junts ganyarem cadascu té d'aderir per tenir mes força... jo és fet i tu ?

  Gracies de fer seguir a tot arreu 

  Lire la suite...

  Yahoo!

  votre commentaire
 • A Roda de Berà al mes de juny de cada any, fan el FIC-CAT - Festival Internacional del Cinema Català - Acaba de finalitzar la 10a edició.

   

  http://www.fic-cat.cat 

  Yahoo!

  votre commentaire
 • Catalunya Nord vol més català a la TV pública francesa

   La presència de la llengua catalana a France3-Occitanie, la cadena pública regional, és de 7 minuts de notícies subtitulades en francès a la setmana, o sigui , 1 minut per dia

  • Catalunya Nord vol més català a la TV pública francesa Foto: Arxiu.

  La presència de la llengua catalana en els mitjans de comunicació públics francesos a la Catalunya Nord és gairebé inexistent, malgrat la demanda reiterada d’entitats cíviques, culturals i representants polítics.

  Per respondre a aquesta situació preocupant s’ha creat a Perpinyà l’associació UNIM a iniciativa del músic Raph Dumas, la pedagoga Laia Casals, i l’advocat Mateu Pons-Serradeil.

  El fundadors denuncien “la difusió anàrquica a la televisió pública France 3 de l’únic programa en català“ i la “disparitat de tracte en els mitjans públics entre les diferents llengües de l’estat francès.”

  1 minut de català al dia

  La presència de la llengua catalana a France3, televisió pública francesa, és de 7 minuts de notícies (subtitulades en francès) a la setmana, o sigui , 1 minut per dia.

  Cada tres setmanes hi ha, en principi, el programa de reportatges Viure al país, de 26 minuts. Una emissió, però, que sovint es suprimeix per “necessitats“ de la programació estatal.

  Comparat amb altres llengües dites “regionals” a l’Estat francès, el català es troba a la cua del tractament de la televisió pública francesa.

  La llengua pròpia de les comarques catalanes sota administració francesa és 6 vegades menys present als mitjans públics que el bretó, 7 vegades menys que l’alsacià,10 vegades menys que l’occità i 100 vegades menys que el cors

  L’associació UNIM reivindica uns mínims que contemplen la creació d’un canal específic en català, com ja existeix en cors a Còrsega, un programa setmanal per a la mainada, un telenotícies quotidià, difusió dels programes en català a través de les box internet i respecte horari pels programes actualment existents.

  Yahoo!

  votre commentaire
 • Lire la suite...

  Yahoo!

  votre commentaire
 • SALVEM F3 PAYS CATALAN

  Yahoo!

  votre commentaire
 •  

   Els gitanos nos donen l'exemple: són fidels a la nostra llengua!

  Cants sagrats gitanos interpretats pels cantants Jimmy Vila i Salomon Tékameli:             

                              «Escolteu» i «Fill de David»

  Jimmy Vila autor, compositor, intèrpret va néixer i créixer dins l’extraordinari ambient musical del barri de Sant Jaume a Perpinyà. 

  Crea molt jove el seu propi grup amb l’afany de fer néixer noves sonoritats i el somni de cantar com a solista. Multiplica molt ràpidament els concerts, es fa conèixer per la qualitat de la seva veu i integra el grup rumba Tekameli del Vernet amb el qual actua a França i Europa. Va tenir l’honor de col·laborar amb Rey Cargol, cantant del grup Chico & The Gypsies.

  Gava el seu primer àlbum el 2015 “RUMBA GIPSY”, la primera cançó del qual se diu “Gipsy Català”, un opus arrelat en la tradició i la continuïtat dels grans noms de la rumba catalana tot integrant sonoritats innovedores. 

  Va fer dos àlbums en homenatge al País Català, “per la seva cultura, la seva història i perquè tot senzillament sóc català (entrevista a TV SUD.Youtube).

  Salomon Tékameli és un cantant del grup Tekameli, membre de la cèlebre família Espinas de músics del barri de Sant Jaume a Perpinyà. És conegut al país i arreu al món des dels anys 90 quan es va crear el grup del mateix nom. Va saber també adaptar la rumba gitana als cants religiosos de la comunitat.

  La música del grup Tekameli d'inspiració diversa es fonamenta essencialment en la rumba catalana del barceloní Peret. També canten cançons de temàtica religiosa evangelista. Van fer un CD el 1994 (“Chants religieux gitans”) que incorpora qualques temes en català.

  Els músics i cantants de Tekameli són internacionalment coneguts, invitats a les grans capitals mundials (Vancouver al Canadà, a Austràlia, a Itàlia, a Budapest, Berlín, Brussel·les, Hannover, París, Tolosa, Marsella, Barcelona…) per haver creat una música gitana amb un estil i una especificitat pròpia reconeguda dins el món de la música.

  Tekameli vol dir «t’estimi» en caló, la llengua utilitzada pel poble gitano a l’estat espanyol i a Catalunya.

  Els gitanos arrelats al nostre país, tot i mantenir lèxic caló, acostumen a tenir el català com a llengua pròpia, especialment els de l'Empordà i del Rosselló, i la conserven amb trets molt genuïns, cosa especialment remarcable a la Catalunya del Nord, on la transmeten a les joves generacions.

   

   

  Els gitanos nos  donen l'exemple: són fidels a la nostra llengua! 

  Yahoo!

  votre commentaire
 • CATALANS ENDAVANT !

  El lloc de lamentar-se la cal destruir i cada cop igual a tot arreu o hi ha aquestes menes de provocació ! Els avant-passats ho haurien fet mes els catalans d'avui son tots tiets !! Aon són els hereus dels Miquelets i dels Angelets de la Terra ??? Qu'estant tots morts ?????

  Fins a quant suportarem aquestes provocacions ?

  Yahoo!

  votre commentaire
 •  

  30 de nov salle novelty a Banyuls de la Marenda 

   

  7/12 à Argeles cinéma Jaures

   

  9/12 à Elne cinéma VaultierÀnima desterrada un documental sobre TERESA REBULL

   

  Yahoo!

  votre commentaire
 • Lire la suite...

  Yahoo!

  votre commentaire
 • Lire la suite...

  Yahoo!

  votre commentaire
 • Nou festival cap a Banyuls de la Marenda ?

  Lire la suite...

  Yahoo!

  votre commentaire
 • CONCERT A PERPINYÀ

  Yahoo!

  votre commentaire
 • El Gobern de Catalunya sud es reclama expressar el suport als moviments que defensen la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord, i en concret a la reivindicació que el nom ‘país català’ aparegui en la designació de la nova regió administrativa de la República francesa.

  Tot llegir aquí

  Yahoo!

  votre commentaire
 •  

  COMITAT PER LA REGIÓ ROSSELLÓ-ALTA CERDANYA  (C.R.R.A.C.)

  COMITE POUR LA REGION ROUSSILLON-HAUTE CERDAGNE

   

  Comunicat del 30 de setembre 2016

  Ahir s’ha publicat el decret que oficialitza el nom “Occitanie” per la nova regió.  El menyspreu de Paris s’afegeix al de Tolosa per la realitat nord-catalana.  Recordem que el nostre Comitat ha considerat com il.lusoria aquesta batalla pel nom.  De fet en el marc de la regió “Languedoc-Roussillon” la dualitat cultural d’aquesta circumscripció era parcialment reflectida pel nom.  Això no ha pas privat el “département” català de quedar el desgraciat d’aquesta col.lectivitat territorial, una discriminació realitzada amb el vist-i-plau de l’estat. Serà igual amb la nova regió la qual ni s’ha donat la pena de satisfer una reivindicació simbòlica modesta que no representava cap cost.

  Alguns diràn que la manifestació dels 10.000 no haurà servit de res.  Fals! Tot i les nombroses ambigüitats i els intents de recuperació fou un acte d’afirmació popular únic, mai vist, molt més enllà del moviment catalanista.

  Tanmateix si un cop més el suflè torna baixar, com fou el cas desprès de la manifestació anti-Septimanie, aleshores sí, podrem dir que aquesta magnífica demostració de catalanitat popular de poc haurà servit.

  Segur que hi haurà “amics” que faran tot el possible per desviar la ràbia catalana.  És el cas evidentment de la Senyora Delga que nos fica sota el nas dues carrotes:  un pretès “contracte de futur i de desenvolupament econòmic” i un Ofici de la llengua i de la cultura.  Perdoneu, Senyora, però el burró català no es deixa pas enganyar.  Té el sentit de la dignitat. I no hi renuncii per les vostres carrotes, fins i tot les més llamineres.  Això dit, segur que trobareu aquí alguns col.laboradors.  La flaire dels diners ha fet sempre sortir els porcs de la nostra porcigola com es cantava, fa temps,  en el Grup Guillem de Cabestany.  El poble jutjarà.

  És també el cas dels qui aconsellen que es canviï el nom del “département” com a premi de consolació.  D’aquí poc aquesta institució serà una pura entelèquia que es mantindrà algun temps ja que dóna a la classe política una renda de situació gens negligible.  En quant al recurs, és una pura maniobra de diversió.  El Consell d’estat s’ha pronunciat a títol consultiu.

  No es desjutjarà pas al contenciós.  Mentrestant la màquina regional serà ben rodada.  Les ganes d’uns i altres a l’espera d’una improbable decisió hauràn baixat.  Afegim que si es pronunciès en contra d’Occitanie seria per permetre la substitució del “subtitol” “Pyrénées-Méditerranée” al nom en litigi.  Hauriem pas avançat d’un pam.

  Per aquesta raó el nostre Comitat crida avui a l’aplec de tots els qui creuen que ha vingut el moment de reivindicar, en la més àmplia unitat, l’institució regional a la qual tenim dret.  Si, per desgràcia, l’estat no reconeixia la legitimitat d’aquesta reivindicació convindria aleshores constituir-se en minoria nacional, organitzar-nos com a tal, engegar una resistència cívica no violent a base de no cooperació civil,   buscar els recolzaments de la comunitat internacional i dels nostres germans sud-catalans.

   ------------------------------------ 

   

  Communiqué du 30 septembre 2016

  Hier est paru le décret officialisant le nom d’Occitanie pour la nouvelle région.  Le mépris de PARIS s’ajoute à celui de Toulouse pour la réalité nord-catalane.   Rappelons que notre Comité a considéré cette bataille pour le nom comme illusoire.  En effet dans le cadre de la région Languedoc-Roussillon la dualité linguistique et culturelle de cette circonscription était en partie refletée par le nom.  Cela n’a pas empêché le département catalan d’être le parent pauvre de cette collectivité territoriale, cette discrimination s’opérant avec le concours de l’Etat. Il en sera de même avec la nouvelle région qui ne s’est même pas donné la peine de satisfaire une revendication symbolique et ne représentant aucun coût.

  Certains diront la manifestation des 10.000 n’a servi à rien.  Faux!  Malgré toutes les ambiguités, toutes les tentatives de récupération ce fut un acte d’affirmation populaire unique et jamais vu, bien au delà du mouvement catalaniste.

  Toutefois si une fois encore le soufflet retombe, comme cela fut le cas après la manifestation contre la dénomination de Septimanie, effectivement cette magnifique démonstration de catalanité populaire n’aura servi à rien.

  Il y a des “amis” qui feront tout pour que retombe la colère catalane. C’est le cas, bien entendu, de Madame Delga qui nous met sous le nez deux carottes: un soi-disant “contrat d’avenir et de développement économique” et un Office de la langue et de la culture.  Pardon Madame, mais le burró catalan n’avance pas aux carottes.  Il a le sens de la dignité.  Il ne renonce pas à celle-ci pour des carottes,  aussi alléchantes soient-elles.   Bien entendu vous trouverez toujours des collaborateurs  pour une telle politique.  Le peuple jugera.

  C’est aussi le cas de ceux et celles qui nous disent de changer le nom du département.  D’ici peu cette institution sera une coquille vide que l’on maintiendra peut-être un certain temps parcequ’elle assure à la classe politique une rente de situation non négligeable

  Quant au fameux recours, ce n’est qu’une manoeuvre de diversion.  Le Conseil d’Etat vient

   de se prononcer à titre consultatif.  Il ne se déjugera pas au contentieux.  Entre temps la machine régionale se sera mise en place.  Et les ardeurs des uns et des autres dans cette longue attente d’une décision improbable se seront émoussées.  Ajoutons que si, par extraordinaire, il se prononçait  ce serait pour permettre de substituer le “sous-titre” Pyrénées-Méditerranée au nom retenu.  Aurait-on avançé pour autant? 

  C’est la raison pour laquelle notre Comité appelle aujourd’hui au rassemblement de tous ceux qui pensent que le moment est venu de revendiquer, dans la plus large unité,  l’institution régionale à laquelle nous avons droit.  Si, par malheur,  l’Etat ne reconnaissait pas la légitimité de cette revendication il nous appartiendrait de nous constituer en minorité nationale, d’engager une résistance civique non-violente,   de rechercher  le soutien de la communauté internationale et celui de nos frères sud-catalans.

   

   

   

  Yahoo!

  votre commentaire


  Suivre le flux RSS des articles de cette rubrique
  Suivre le flux RSS des commentaires de cette rubrique