• Els gitanos nos donen l'exemple: són fidels a la nostra llengua!

   

   Els gitanos nos donen l'exemple: són fidels a la nostra llengua!

  Cants sagrats gitanos interpretats pels cantants Jimmy Vila i Salomon Tékameli:             

                              «Escolteu» i «Fill de David»

  Jimmy Vila autor, compositor, intèrpret va néixer i créixer dins l’extraordinari ambient musical del barri de Sant Jaume a Perpinyà. 

  Crea molt jove el seu propi grup amb l’afany de fer néixer noves sonoritats i el somni de cantar com a solista. Multiplica molt ràpidament els concerts, es fa conèixer per la qualitat de la seva veu i integra el grup rumba Tekameli del Vernet amb el qual actua a França i Europa. Va tenir l’honor de col·laborar amb Rey Cargol, cantant del grup Chico & The Gypsies.

  Gava el seu primer àlbum el 2015 “RUMBA GIPSY”, la primera cançó del qual se diu “Gipsy Català”, un opus arrelat en la tradició i la continuïtat dels grans noms de la rumba catalana tot integrant sonoritats innovedores. 

  Va fer dos àlbums en homenatge al País Català, “per la seva cultura, la seva història i perquè tot senzillament sóc català (entrevista a TV SUD.Youtube).

  Salomon Tékameli és un cantant del grup Tekameli, membre de la cèlebre família Espinas de músics del barri de Sant Jaume a Perpinyà. És conegut al país i arreu al món des dels anys 90 quan es va crear el grup del mateix nom. Va saber també adaptar la rumba gitana als cants religiosos de la comunitat.

  La música del grup Tekameli d'inspiració diversa es fonamenta essencialment en la rumba catalana del barceloní Peret. També canten cançons de temàtica religiosa evangelista. Van fer un CD el 1994 (“Chants religieux gitans”) que incorpora qualques temes en català.

  Els músics i cantants de Tekameli són internacionalment coneguts, invitats a les grans capitals mundials (Vancouver al Canadà, a Austràlia, a Itàlia, a Budapest, Berlín, Brussel·les, Hannover, París, Tolosa, Marsella, Barcelona…) per haver creat una música gitana amb un estil i una especificitat pròpia reconeguda dins el món de la música.

  Tekameli vol dir «t’estimi» en caló, la llengua utilitzada pel poble gitano a l’estat espanyol i a Catalunya.

  Els gitanos arrelats al nostre país, tot i mantenir lèxic caló, acostumen a tenir el català com a llengua pròpia, especialment els de l'Empordà i del Rosselló, i la conserven amb trets molt genuïns, cosa especialment remarcable a la Catalunya del Nord, on la transmeten a les joves generacions.

   

   

  Els gitanos nos  donen l'exemple: són fidels a la nostra llengua! 

  « Fins a quant suportarem aquestes provocacions ?SALVEM F3 PAYS CATALAN »
  Yahoo!

 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :