•                                                                                              

   Federació Regional de Catalunya  Nord

  11, Carrer de les fàbriques grans

  Tel. 04.68.59.68.05

  66000 Perpinyà

  c-el : catalunyanord@esquerra.org

  www.esquerra.cat/catalunyanord

   

   

   

  Comunicat de premsa / Communiqué de presse

   

  Granja Fotovoltaica a Mosset? No Gràcies !

   

  Energies renovables, protecció del Planeta, indispensables mots d'ordre del nostre segle que a vegades amaguen intencions no tan pures. Si bé per alguns correspon a una presa de consciència sincera, provocant accions positives, invencions interessants, no és el mateix per determinats inversors que han flairat el bon negoci.

  Així, el nostre Conflent que no li manca ni vent ni sol, atrau les ambicions de certes multinacionals que recerquen "niches fiscales". Cada cop és igual, les empreses presenten un projecte econòmicament atractiu per a les comunes que, amb la supressió de ia taxa professional, tenen greus problemes de finançament. Sense tracassar-se massa del dany causat a alguns ramaders privats de pastures ancestrals, d'algunes fonts eixutes, ni tampoc d'un paisatge desfigurat, de tanques privant el pas a bèsties i excursionistes. Quin pes té tot plegat davant l'atracció dels diners?

  Dos llocs, amenaçats, han de ser el centre de la nostra atenció; Rià i Mosset, amb projectes de parcs solars al sòl, en plena muntanya de pastures: El Pla Valençó i La Closa.

   

  A Mosset, amb els ramaders, un bon nombre d'habitants i dintre mateix del Consell Municipal, una forta oposició es mobilitza contra un projecte municipal que preveu implantar un parc de 12 ha (ampliable posteriorment) a La Closa, siti magnífic freqüentat des de la nit dels temps pels ramats degut a les nombroses fonts que alimenten la Vall de la Castellana. Fins i tot, una de fes primeres empreses contactades per tirar endavant aquest projecte, es va retirar ja que trapava "impensable de tocar un siti tan remarcable"... L'empresa retinguda finalment (V.S.B;) no se'n fa pas per aqueixos detalls i anuncia unes contraprestacions financeres tan importants que resulten poc creïbles. En canvi, quines precisions tenim sobre els treballs d'accés ai siti quan la pista actual és amb prou feines practicable? I del transport del corrent elèctric cap a la central de Vilafranca? La línia actual reforçada? Una línia enterrada? V.S.B. Refusa de fer un estudi abans de signar el contracte d'arrendament, contracte que no pot ser signat sense tots aquests elements a la mà. I què esdevindran les instal·lacions en el cas que s'aturi l'explotació? No hi ha cap unanimitat sobre aquest projecte. Fins i tot si el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans hi és a l'origen, la Cambra d'Agricultura, la Confédération Paysanne i el Sindicat de Ramaders hi son en contra, defensant ies instal·lacions sobre els sostres dels edificis públics, cosa que, sense molestar l'estètica del vilatge classificat, sembla factible a Mosset, on una proposició en aquest sentit ha estat feta per un grup de consellers municipals i mereixeria de ser valorada. Hi ha d'haver una reunió púbica, en presència del batlle i de representants de l'empresa V.S.B., probablement aquest 25 de gener a les 18.00h a Mosset mateix. Esquerra Republicana de Catalunya crida a tothom a participar per fer que la seva opinió sigui escoltada. La necessitat de fonts d'energia no contaminants no pot fer oblidar la fragilitat d'aquestes terres de muntanya, i menys encara, menyspreant la gent que hi viu i hi treballa.

  Yahoo!

  votre commentaire


  Suivre le flux RSS des articles de cette rubrique
  Suivre le flux RSS des commentaires de cette rubrique